divendres, 14 d’agost del 2009

Sistema del Mortillano, 114 quilòmetres.

L'Agrupació espeleològica Ramaliega (AER) ha aconseguit aquesta setmana unir la Sima del Acebo al Sistema del Mortillano (Soba, Cantàbria).

Aquesta unió suposa projectar el desenvolupament del complex subterrani fins els 114 quilòmetres, així com que la profunditat del mateix augmenti en cent metres (950 metres).

Això fa que el Mortillano passi a convertir-se en el primer sistema subterrani de la Península Ibèrica, superant a la mítica Ojo Guareña (110 quilòmetres, 163 metres de profunditat). Situant-se alhora en el lloc quinzè del llistat mundial de cavitats de gran recorregut.

Recordem algunes xifres que poden donar una idea de les dimensions d’aquest complex càrstic: 20 boques d’entrada, vuit rius subterranis i quatre dels majors pous d’Espanya, amb 340, 266, 260 y 240 metres.

Felicitem als companys de l’AER que ha aconseguit aquesta important fita i alhora que ho celebrem ens plau reproduir (traduït) el text que apareix en la pàgina de l’AER.

"Dimarts 11 d'agost de 2009, per Webmaster.

El dilluns 10 d'agost de 2009 s’aconseguia alguna cosa que uns anys enrere hagués semblat una utopia: fer que el Sistema del Mortillano es convertís en la cova amb major desenvolupament d'Espanya. 114 quilòmetres de galeries i 950 metres de profunditat (i creixent ...) són el resultat de gairebé cinc dècades de treball de gent provinents de molt diversos clubs i llocs.

Som molt conscients que el nostre no és sinó una altra sèrie de graons més en una escala que va començar a gestar el 1961, i que esperem que continuï quan nosaltres no siguem ja més que uns vells verds (en contraposició als semivells verds que som ara) . Grups com la SEII (que segueix explorant en altres zones del sistema), el SCP, el Dijon ... han treballat durant anys traient quilòmetres i quilòmetres. I en aquesta "part" explorada pel AER, cal no oblidar que han col laborat amics del MTDE, del GELL, dels Celtas, del Burnia, del SCC ... La llista és llarga, però molts dels que llegiu aquestes línies ja sabeu que aquest èxit és tan vostre com nostre.

Dels nostres, poc cal dir, llevat que sense el concurs de tots hauria estat impossible aconseguir aquest èxit: la serenitat d'Wychy (excepte quan beu, és clar), l'ímpetu de Cristóbal ( "Però per què et pares?"), la càustica de Pedro Hierro, els acudits del Olarra, el "seny" de Xavi, la prusiana ment del Gelo, la saba nova de Moisès i Susana, els dibuixos mordaços de Paco i el Bui, o fins i tot l'humor quarteler i barroer del qual subscriu. Com deien els Eskorbuto: "Ja no són un grup, són una banda ...".

En aquests casos, és habitual citar aquí als camarades caiguts. Afortunadament, nosaltres no tenim cap cas (excepte els comes etílics, que sempre han estat reversibles). Sí que hi ha companys que estan en altres batalles que els tenen temporalment apartats de la primera línia del front, però esperem que en breu tornin a maleir en meandres i laminats diversos. En breu publicarem un article més ampli, però per als amants de les novetats, dir que aquest "salt" fins el primer lloc s'ha degut a la unió de la Sima del Acebo amb el Sistema del Mortillano.

Explorada en els 90 per la SEII, l'any passat una escalada ens va permetre accedir a una galeria que es dirigia en direcció sud cap Rubicera. El cert és que ens les prometre molt feliços i ens va semblar que la unió era bufar i fer ampolles (pobres incauts ...). Nou mesos després, i després d'haver canviat de micos i arnesos per haver destrossat els que teníem remuntant un dels pitjors meandres que s'han vist al massís en molt de temps (el Belneo), la cosa ja no estava tan clara: el meandre actiu pel qual remuntavem i que havia de donar amb el Acebo ... creuava per sobre del mateix sense unir-se. La geologia i els estrats de gresos es reien de nosaltres i ens cardaven ben cardats. Afortunadament, durant la campanya de "Fuente Fria" de juliol de 2009, un nou atac pel Acebo permetre retrobar el riu perdut. I ja des Rubicera, l'olfacte de Gelo (d'alguna cosa havia de servir semblant napia) ens va posar sobre la pista del veritable "riu perdut". Dues entrades més i la unió estava feta.

Ara, només ens falta gaudir del xampany, de la fama, de les dones, de la glòria imperible ... Ah, i tornar a cosir els fotuts “monos”, que el chato puja el dissabte i cal fitxar (mmm. .., encara que són festes a Bilbao; igual li donen, oi ...).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.