dimarts, 6 de maig del 2008

Sistema del Mortillano, 103 quilòmetres

Traduït de la pàgina dels cantabres de l'Asociación Espeleológica Ramaliega:

"Divendres 2 de maig de 2008, per Webmaster

Són les 17:00 hores de l'1 de maig de 2008, dia dels treballadors. Cristóbal ha descendit l'impressionant pou de 80 metres, i el riu que arriba per la paret contrària fa difícil la comunicació. En el fons del pou avancem per un meandre amb alguns ressalts, fins a un altre pou de 25 metres. Estem nerviosos i ansiosos, perquè sentim ben a prop la possibilitat d'unir el Mortero d'Astrana amb el Sistema de Garma Ciega.

Posem el peu en la base del pou i... "eureka", hi ha empremtes que demostren inconfusiblement, que hem aconseguit els nivells inferiors del riu del "Sapo Mudo", o el que és el mateix, ha nascut un nou gran sistema kàrstic al nostre país, el "Sistema del Mortillano".




"Amb més de 103 quilòmetres de galeries, és actualment el segon d'Espanya, i probablement el més important del país si es consideren totes les seves característiques:
  • 103 Km. de desenvolupament.
  • 848 m. de desnivell des de la seva boca més alta (El Bloque).
  • 18 boques d'entrada.
  • 4 grans pous al seu interior, de 340, 266, 260 i 180 m.
  • 7 rius.

I aquests paràmetres poden créixer fàcilment a causa de les nombroses galeries i nivells, que encara queden per explorar…"

"Estem eufòrics, veient els resultats de molts anys de dur treball en les diverses zones d'aquest nounat sistema. És un gran dia per a tots nosaltres, els vells i nous membres de l'A.E.R. i aquells amics que ens acompanyen en les nostres exploracions, com Moisés i Susana, els Alfredos i tots els altres que seria molt prolix esmentar aquí.

Però creiem que també és un gran dia per a tot el col·lectiu d'espeleòlegs, ja que tot augment del coneixement del món subterrani és un triomf d'aquest col·lectiu de gents estranyes i sovint incompreses."

"Ens felicitem i felicitem tots aquells col·legues que en distintes èpoques han deixat el seu suor per les galeries que avui conformen aquesta gran cavitat. Per elles han passat espeleòlegs de molts països, com els francesos de Dijon, Borgonya i Paris, madrilenys de diferents clubs sobretot de la SEII, catalans de la SEGM Gelera... en fi, no voldríem deixar a ningú, cadascú sap el que ha aportat en aquest triomf de l'espeleologia."



Des de l'Espeleobloc, ens plau felicitar a tots els que han contribuït ( i continuaran ) a l'exploració i estudi d'aquesta gran xarxa.

Els grans resultats sempre son el fruit d'una passió fora de mida conduïda per una constància insubornable.

Enhorabona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.